top of page
  • Foto van schrijverLILY - Life's Little Luxuries

"Sollekes & Gernoazen" by Ellen Distave

Tijdens ons shoot-tripje aan zee, besloten we Ellen te volgen tijdens haar uitstapje naar de Vistrap. Ze kocht er verse "solletjes & gernoazen" die ze ons vervolgens voorschotelde als lunch die middag. En het was overheerlijk!! Benieuwd naar haar recept? Hieronder deelt ze haar tips & tricks!

"Aan zee opgroeien, dat betekende héél cliché voor mij ook opgroeien met verse vis. Een traditie die ik graag verderzet. Het doet me dan ook groot plezier dat m’n kinderen verzot zijn op tongetjes en dat ik verse garnalen niet snel genoeg kan pellen voor m’n zoon.

In september trekt het garnalenseizoen op gang en dat is het uitgelezen moment om er te gaan kopen op de Vistrap in Oostende. Die gaat open om 7u nadat de vissersboten zijn uitgeladen. De garnalen worden ’s nachts gevangen en gekookt in water met kruiden op de boot, elke boot heeft zijn recept, maar meestal zit er cayennepeper in. Ze komen kant en klaar aan wal. De vissers leveren veel aan restaurants, maar particulieren kunnen er ook prima terecht. Je gaat best langs in de voormiddag wanneer je zeker wil zijn van jouw buit. Het pellen is een werkje dat veel geduld vraagt, snel kan ik het ook niet. Ik doe dat het liefst aan onze strandkabine of thuis in de tuin, buiten. Het is een uitdaging om er niet te veel op te eten terwijl je pelt als je graag een tomate crevettes serveert ;)

Een goeie versie van een klassieke tomate crevettes kan je aan een paar zaken herkennen: de garnalen hebben een wat grijze kleur, de tomaten zijn gepeld, de frietjes en mayonaise vers én… als er af en toe nog een stukje schil rond een garnaal zit. Dan zijn ze met de hand gepeld! De schillen worden gebruikt om bouillon van te trekken en geven de gekende smaak aan garnaalkroketten. Mijn papa maakte er - zonder overdrijven - al duizenden met de hand voor zijn restaurant. Gernoazen, het goud van de Noordzee, mmmmmm. "

"En dan de tongetjes, solletjes. Dat is pure verwennerij. Ik ken zo goed als niemand die dat niet lust. En het super super makkelijk en snel om klaar te maken. Koop ze vers, dat kan uiteraard ook aan de vistrap, maar ook prima in een viswinkel. De prijs hangt af van de grootte. Hoe groter, hoe duurder. De grote worden minder gevangen en zijn daarom duurder. Maar dat verandert niet veel aan de smaak. De kleinere vind ik trouwens makkelijker om te bakken in de pan, omdat je er met wat gepuzzel drie of vier in één pan kan laten passen. Ik koop er meestal van 6 in een kilo en dan reken ik op 2 stuks per persoon. "

HET RECEPT

  1. Verwarm je pan goed en wees niet zuinig met vetstof. Ik combineer meestal goeie boter met wat olijfolie.

  2. Doe bloem in een schaal en draai je tongetje erin, gewoon neerleggen, omdraaien en nog een keertje leggen zodat er een dun laagje rond kleeft. En dan de pan in.

  3. Kruiden met peper & zout en langs beide zijden een drietal minuutjes bakken.

  4. Tussendoor schep je wat van de gesmolten boter over de vis. Want… tongetjes zwemmen twee keer: één keer in de zee en één keer in de pan!

  5. Serveren met verse peterselie en een stukje citroen. Voor Team Lily bracht ik peterselie uit onze tuin mee. Ik vind een eenvoudig slaatje er heel goed bij passen, net zoals puree of frietjes.

Smakelijk! xox Ellen D.

Geïnspireerd door Ellen haar stijl? Shop hier haar huidige favorieten!

587 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page