top of page
  • Foto van schrijverLILY - Life's Little Luxuries

#1 Small Business Saturday: Helena Broekaert


MEET HELENA

voedingscoach & foodie

Vertel ons kort iets meer over jezelf, en hoe je ertoe kwam je eigen zaak te beginnen.

"Toen ik 17 jaar was moest ik plots gaan kiezen voor een studierichting. Ik voelde mezelf nog jong en had totaal geen idee van wat ik wou gaan doen.

Ik koos voor de studierichting beeld geluid montage aan het RITS, maar ik was daar echt een grijze muis op zoek naar mezelf. De ene dag kwam ik in een hemdje van Ralph Lauren en de andere dag kwam ik in een skaterbroek en vestje van de Think Twice. Na drie maanden had ik door dat ik helemaal nier paste in dat wereldje, maar ik had ook niet echt een alternatief, dus ik ging voor de richting sociaal werk omdat ik wist dat ik van daaruit nog veel kon gaan doen. Op het einde van mijn laatste stage wist ik het eindelijk…. Sociaal werk was ook niet de juiste keuze, maar goed ik moest nog 3 examens afleggen en dan had ik mijn diploma. Dus legde ik die examens af en ging mijn diploma ophalen. De dag nadat ik mijn diploma had opgehaald vroeg mijn vader om voor hem te komen werken. Hij was actief in de voedingsindustrie en meer bepaald in de kippenindustrie en hij zocht nog een assistente. Voeding had me altijd geïnteresseerd dus ik dacht waarom niet. Ik ging aan de slag, maar miste wetenschappelijke achtergrond dus koos ik ervoor om voedings- en dieetkunde bij te gaan studeren als werkstudent. Meer en meer ging de focus van voeding naar gezonde voeding en na 3 jaar kon ik niet meer werken voor de voedingsindustrie. Het botste op ideologisch vlak. Overdag nuggets en chicken burgers verkopen aan de grote spelers zoals Mc Donals en Mccain en ’s avonds leren over de gezondheidsgevolgen van te vette en bewerkte voedingsmiddelen. Ik stopte bij mij vader en ging als zelfstandige aan de slag bij een start-up die gezonde voedingsmiddelen op de markt bracht. Samen met mijn man openden wij ook twee maal per maand onze deuren en kookten wij een 5-gangen menu volgens het LEF principe (lokaal, ecologisch en fairtrade). Deze activiteiten hebben we even stilgelegd omdat ik nog twee stages moest doorlopen en nog moest bevallen van mijn tweede dochter. Ondertussen ben ik sinds oktober opnieuw zelfstandig. Ik weet nu ook dat ik nooit meer voor iemand zou kunnen werken. Als zelfstandige diëtiste aan de slag gaan was voor mij een must en ik kon ook niet anders. Ik voelde op mijn stageplaatsen dat ik het moeilijk kreeg om opnieuw ‘voor iemand’ te werken en een soort van ‘verantwoording’ af te leggen. Eens zelfstandig altijd zelfstandig? Ik denk het wel. Doordat mijn vader en mijn man ook zelfstandig zijn, was de stap ook minder groot om zelf ondernemer te worden. Ik kan steeds bij hen terecht voor advies."


Op welk moment realiseerde je je dat er magie zat in je verhaal?

"Toen ik met mijn jongste dochter, Wilma, thuis zat heb ik genoeg tijd gehad om mijn verhaal en een branding te ontwikkelen. Ik denk dat de kracht van mijn verhaal als diëtiste zit in mijn geschiedenis in de voedingsindustrie. Ik weet hoe deze werkt en hoe de marketeers in deze industrie werken. Voedingslabels moeten echt met een kritisch oog bekeken worden, ik weet hoe de marketeers in de voedingsindustrie werken en ze lopen er de kantjes af. Daarnaast heb ik vorig jaar onderzoek gedaan naar het eetgedrag en patroon van de Millennials, ik onderzocht de kloof tussen de intentie om gezond te eten en het gedrag van de Millennial om gezond te eten. Want die is er wel degelijk, misschien herken jij jezelf er ook in dat je wel gezond wil eten, maar dat het moeilijk wordt eens dat je het wil gaan doen. De Millennial is een veeleisende doelgroep die verwacht dat gezonde voeding gemakkelijk klaar moet zijn, maar toch ook speciaal en verrassend is. Ze zijn wel meer bezig dan hun voorgangers met termen als bio, lokaal en duurzaam en dat interesseert mij ook. Door dit onderzoek ben ik gaan realiseren dat je het de Millennial gemakkelijk moet maken. Vandaar dat ik met mijn online programma dat zich richt op het creëeren van een gezonde duurzame levensstijl, de Millennial die de intentie heeft om gezond te eten, wil helpen. Iedereen zit tegenwoordig op zijn GSM, laptop, iPad… waarom dan niet wat bijleren over hoe je gezond kan eten en tools kan ontwikkelen om gezond eten gemakkelijker te maken. Ik denk echt dat hier een markt voor is."


Wat zijn volgens jou de nodige skills om je eigen zaak te runnen?

- Koffie

- Een goed (online) netwerk

- Vrienden en familie die je steunen

- Twee kinderen zodat je af en toe kan relativeren


Zijn er bepaalde tools, apps, tips die je wilt delen? How do you stay on top of things?

"Ik bereik het merendeel van mijn klanten via social media dus apps als Instagram of Facebook gebruik ik vaak. Toch staat er een timer ingesteld om niet langer dan 1 uur op instagram te zitten. Het gratis programma Canva gebruik ik op dagelijkse basis. Hiermee heb je direct mooie grafische sjablonen en templates voor social media. Daarnaast gebruik ik Convertkit om een nieuwsbrief uit te sturen. Het netwerk dat je op social media aan het bouwen bent is in handen van een firma, het kan plots van de één op de andere dag gedaan zijn en je netwerk is weg. Mailadressen die je verzamelt zijn er voor eeuwig, tenzij mensen zich uitschrijven. Ik gebruik ook een to do list waarin ik het belang en de urgentie van de taak aanduid, hierdoor krijg ik een prioriteitenlijst, anders verlies ik mezelf soms in het uitvoeren van kleine pietluttige zaken."


De work/life balance… In hoeverre is die belangrijk voor je? En in hoeverre is het fictie wanneer je Small Business Owner bent?

"Super belangrijk en ook een werkpunt. Ik probeer echt wanneer ik met mijn kinderen thuis zit zo weinig mogelijk te werken en op mijn GSM bezig te zijn. Mijn GSM is voor een groot stuk mijn werk of toch mijn verkoopkanaal, dus je hebt je werk altijd mee. Ik heb ingesteld dat mijn schermtijd afgelopen is na 21 uur. Ik moet toegeven dat ik wel nog af en toe vals speel. Om de twee weken doen mijn man en ik ook een date-night. Klinkt misschien heel onnozel en melig, maar doordat we allebei zelfstandig zijn en hij een avondmens is en ik een ochtendmens, zien we elkaar niet heel veel. Tijdens date-night staat onze GSM af. Als ondernemer beslis je helemaal zelf hoe je met je vrije tijd omgaat. Als ik op dinsdag om 15 uur bij mezelf denk, ik wil mijn kinderen zien dan ga ik hen ook vroeger ophalen en dan ben ik bewust met hen bezig. Als ik in een goede workflow zit dan heb ik het ook niet moeilijk om hen tot 18 uur in de crèche te laten want dan zou ik het mezelf kwalijk nemen dat ik niet van de gelegenheid gebruik maak om te werken."


#LADYBOSSEN is niet evident. Wat houdt je gemotiveerd?

"Dat is bij uitstek de vrijheid. Ik weet zeker dat ik niet gelukkiger zou zijn wanneer ik voor iemand zou moeten werken. Daarnaast wil ik gezonde voeding toegankelijker maken. Ik wil mijn ervaringen delen en zo impact creëren voor de doelgroep die ik voor ogen heb."

Waar vind je motivatie wanneer je je even wat minder productief voelt?

"Door te gaan sporten en zo mijn hoofd leeg te maken, eens van werklocatie veranderen en een playlist van Binural beats opzetten (hiermee blijf ik gefocust)"

Hoe ziet jouw ideale werkdag eruit?

"Begint om 6 uur met Wilma, ik geef haar een papje in de zetel, ik bak eitjes, ik zet koffie, ik zet de vuilzakken buiten, ik douch mij, ik smeer de boterhammen voor iedereen,…

Hahaha nee ik ben kei hard aan het liegen. De ochtendrush begint om 6 uur en is soms vermoeiender dan 5 km joggen.

Als de kinderen zijn afgezet, ga ik aan de slag. Dat kan in Wagenoord zijn, thuis of in de praktijk. Ik vind het leuk dat niet elke dag er hetzelfde uit ziet en dat ik toch nog met genoeg mensen in contact kom want ik had schrik dat het ondernemersleven ook een eenzaam bestaan zou zijn. Ik ben nu bezig met de ontwikkeling van een online platform dus dat betekent dat ik veel achter mijn computer zit, maar als ik dit weer even beu ben kruip ik in mijn keuken en experimenteer ik met nieuwe gerechten die ik dan deel op mijn website en sociale media. Ik merk dat mijn doelgroep hier veel aan heeft.

Tegenwoordig geef ik ook workshops over gezonde voeding of duurzame voeding, dat vind ik ook altijd heel spannend, maar daar krijg ik veel voldoening uit en dat is net datgene wat ik nodig heb om mijn job boeiend te houden."

Wat betekent ‘professionele vrijheid’ voor jou?

"Professionele vrijheid is voor mij financiële vrijheid en daarmee wil ik niet zeggen dat ik veel geld wil verdienen, ik wil mijn rekeningen kunnen betalen door een job uit te oefenen waar ik veel voldoening uit haal én waarbij ik geen verantwoording tegen iemand moet afleggen.

Daarbij vind ik het ook leuk om aanwezig te zijn op de momenten dat de kinderen mij nodig hebben."

Wat is de meest onverwachte les die je tot hiertoe leerde?

"Dat hoe kleiner je je doelgroep maakt, hoe meer mensen je eigenlijk zal bereiken en hoe meer impact je kan creëren op gezondheidsniveau."

Zijn er collega #LADYBOSSES die jou inspireren?

"Op vlak van zaken doen is dat zeker mijn businesscoach, Amy Vandeputte. Zij is even oud als mij, maar heeft al zoveel bereikt en heeft een vernieuwde blik op vlak van zaken doen. Ik heb al enorm veel geleerd van haar. Op vlak van voeding en foodstyling is dat Els Sirejacob, de sfeer die zij op haar foto’s weergeeft is prachtig. Ze werkt met pure natuurlijke producten. Groenten staan centraal en alles wat ze doet is met enorm veel passie."

Zijn er nog grootse dingen die je wilt bereiken? In hoeverre wil je van je Small Business een Big Business maken?

"Voor mij hoeft het niet big business te worden, hiervoor geniet ook nog te hard van mijn vrije momenten. Wat ik zeker wel nog wil doen is kookworkshops geven en een weekend organiseren volledig in de natuur waar we gaan koken met groenten vanuit onze moestuin, alternatieve kooktechnieken aanleren, broodbakken in een zelfgemaakte oven, slapen in de natuur. Een soort van retreat in de natuur."

LEUKE WEETJES

FAVORIETE BOEK? Extreem luid en ongelooflijk dichtbij van Jonathan Safran Foer

HET GEKSTE DAT JE OOIT AT? Slangenvlees in Vietnam

ALS JE OVERAL ZOU KUNNEN WONEN, WAAR ZOU HET ZIJN? Côte d’azur en liefst zich dicht mogelijk bij Marseille

ZONSOPGANG OF -ONDERGANG? Zonsopgang

OCHTENDROUTINE? Douche - Koffie - 1 kind kiezen en klaarmaken - ontbijten. Wat ik zou willen. Douche - yoga - groene thee - kind dat zichzelf aankleedt - ontbijt op bed.

FAVORIETE QUOTE? ’To eat is a necessity, but to eat intelligently is an art’ en ook heel cliché maar als ondernemer moet je dat echt heel hoog in het vaandel dragen: ’het mooiste wat je kunt worden is jezelf’. Je kan pas een zaak runnen wanneer je in jezelf gelooft en jezelf blijft.

HEB JE EEN BIJNAAM? Ik denk dat ik bij heel weinig mensen als Helena in de telefoon sta, je gaat mij eerder vinden onder Lenny

HOE DRINK JE JE KOFFIE? Zwart

HET LAATSTE DING DAT JE DEED LACHEN? Een vriend die door onze tuinstoel is gezakt en 5 min niet kon bewegen. Dat vind ik heel grappig.

MOEST DEZE JOB NIET LUKKEN, WAT ZOU JE DOEN? Dit moet lukken.

GEHEIM TALENT? Het alfabet boeren (als dat té boertig is, schrijf dan maar blokfluit spelen)

meer info over Helena Broekaert?

591 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page