top of page
  • Foto van schrijverLILY - Life's Little Luxuries

#3 Small Business Saturday: Sientje van SPOT Workshops


MEET SIENTJE

spot workshops

Vertel ons kort iets meer over jezelf, en hoe je ertoe kwam je eigen zaak te beginnen.

Als één van de 6 kinderen van mijn zelfstandige ouders, zit het ondernemen misschien wat in mijn DNA. Maar ik dacht eerst, laten we toch maar de studies gebruiken en de bedrijfswereld ontdekken. Ik ben 3,5 jaar als HR consultant bij een internationaal bedrijf aan de slag geweest, maar de kriebel om te ondernemen, meer impact te maken, mijn eigen stempel te drukken werd groot. Altijd een organisatie-fanaat geweest, een opportuniteitenspotter en een match-maker. Daarom ging ik een ondernemerstraject volgen zodat ik de eerste stapjes kon zetten. En op 3 maanden tijd ben ik gestart in bijberoep met Spot. Na 6 maanden heb ik dan de stap gezet naar volledige zelfstandige.

Van waar het idee? Ik zag in mijn omgeving en bij mezelf dat we allemaal wel wat vaker op de pauze knop mogen drukken. Om leuke dingen te doen, bij te leren, te creëren of iets inspirerend te doen. Gewoon een momentje voor jezelf. Ik wou daar graag iets aan doen en zag dat workshops een manier waren om juist dat te realiseren. Dan ben ik verschillende unieke workshops gaan spotten, gaan matchen met de tofste locaties en gaan organiseren, zodat de deelnemers een leuk moment voor zichzelf kunnen beleven.

Op welk moment realiseerde je je dat er magie zat in je verhaal?

Door de positieve en enthousiaste reacties van iedereen rondom me. En de kriebels in mijn buik.

Wat zijn volgens jou de nodige skills om je eigen zaak te runnen?

Doorzetten, doen (daadkracht), initiatief en durf, financieel bewustzijn.

Zijn er bepaalde tools, apps, tips die je wilt delen? How do you stay on top of things?

Onenote met een braindump lijst erin. Mijn agendablokjes zetten om aan één specifiek thema te werken.

En af en toe ook offline gaan (ik hou bv. een soort van dagboek bij/bullet journal, om te reflecteren en de grote doelen/to-do’s voor de dag op te schrijven).

De work/life balance… In hoeverre is die belangrijk voor je? En in hoeverre is het fictie wanneer je Small Business Owner bent?

Je zet het niet uit he. Je laat het niet achter op kantoor. Hihi dus dat is echt heel moeilijk en ik geloof ook niet echt dat er ooit een moment komt dat ik zeg, awel nu is het volledig in balans, het zal altijd een streven zijn naar. Dus ook oké zijn met het feit dat soms de focus eerder op het ene ligt en dan weer op het andere, en dat is gelinkt aan je eigen levensfases en die van je business. Ik heb voorlopig ook nog geen kindjes, kan me wel voorstellen dat dat een grote impact heeft, maar dat je zéker ladyboss & mama kan zijn (haha andere discussie). Maar ontspannen is wél nodig. Je vervalt namelijk snel in het ‘altijd gaan syndroom’ als Small Business Owner, omdat er wel altijd iets te doen is en je bent ook gewoon CFO, CEO, COO, CSO,… alles in één. Maar ik geloof ook dat je moet ontspannen (één uurtje per dag zeggen ze zelfs) en als dat niet makkelijk vanzelf gaat, dan plan ik het in. Momentjes voor mezelf of om met familie en vrienden te zijn, om zo mentale ruimte te creëren. Hierdoor word ik creatiever en blijf ik helder. Hoe? Bij mij helpt het wanneer ik een wandeling maak (zonder gsm, podcast,…), badje, lopen,… Gemakkelijk gezegd hoor, maar ik moet er mezelf héél vaak aan herinneren.

#ladybossen is niet evident. Wat houdt je gemotiveerd?

De klanten waarvoor je het doet, de impact die je voelt is heerlijk, denken aan de highs.

Waar vind je motivatie wanneer je je even wat minder productief voelt?

Goh, ik laat mezelf eigenlijk soms wel minder productief zijn, en doe dan een dutje. Dan heeft je lichaam of hoofd dat misschien gewoon nodig en ik weet dat ik ook structureel veel werk (door de goesting en omdat er veel kan gebeuren), dus dan kan ‘minder-productief’ zijn wel eens. En als er echt iets moet gebeuren, dan start ik gewoon met het vervelendste/moeilijkste in de dag. Of beloon ik mezelf met een leuk etentje met mijn vriend.

Hoe ziet jouw ideale werkdag eruit?

Slow morning (7-8 rustig ontbijten, koffietje,…), voormiddag werken van thuis (administratie, computerwerk,…), een wandeling/lopen op de middag, een afspraak met een partner/workshop hero,.. en creatieve dingen op het einde van de dag (want daar heb ik meestal het meeste energie voor), op tijd stoppen en genieten van familie tijd of een leuke activiteit gaan doen.

Wat betekent ‘professionele vrijheid’ voor jou?

Een business die zonder jou kan runnen. Een geweldig team, goed lopende systemen, zodat je met een gerust hart op vakantie kan, een namiddag kan gaan herbronnen,… of misschien wel een business die ik kan runnen vanop een eiland? =)

Wat is de meest onverwachte les die je tot hiertoe leerde?

Een “nee” is écht een ja op andere dingen. (still learning)

Zijn er collega #ladybosses die jou inspireren?

Moeilijk om te kiezen, want je leert zoveel van elkaar, en ik leer van elke ladyboss collega wel iets, doordat delen met elkaar.

Maar om er enkele te noemen:

- Natalie van IJLB: met de voeten op de grond, maar toch groots denken, in stapkes (gezien op de leeuwenkuil en op een business evenement, de gedachtenkronkels die zij maakte vond ik kei inspirerend als startende ondernemer).

- Brené Brown

- Lily team (niet om te slijmen): maar zoiets uitbouwen is gewoon knap

Zijn er nog grootse dingen die je wilt bereiken? In hoeverre wil je van je Small Business een Big Business maken?

Zeker wel. Ik wil dat Spot.Workshops de AirBnB voor workshops gaat worden (enfin, dat zeg ik wel eens). Ik wil zoveel mogelijk leuke momenten kunnen gaan realiseren, en daar wil ik zelf de limiet niet van zijn. Daarom heb ik een Workshop Platform gecreëerd waar Workshop Heroes hun workshops kunnen promoten, visibiliseren en ondersteund worden in het geven van workshops. Waar mensen (individuen en groepen) workshops kunnen gaan spotten en boeken. Zodat die workshop wereld écht ondersteund wordt en een boost krijgt. En dat in heel Vlaanderen, dus nog niet zo Big Big. Maar het blijft wel allemaal met de “Small” business mind-set: persoonlijk, licht en authentiek.

LEUKE WEETJES

FAVORIET BOEK? De logica van geluk

HET GEKSTE DAT JE OOIT AT? Insectenburger (maar zo gek zal dat niet meer zijn in de toekomst)

ALS JE OVERAL ZOU KUNNEN WONEN? WAAR ZOU DAT DAN ZIJN? Australië

ZONSOPGANG OF -ONDERGANG? Opgang

OCHTENDROUTINE? Koffie, first-things-first

FAVORIETE QUOTE? She turned her cant’s into can’s and her dreams into plans.

HEB JE EEN BIJNAAM? Tita (exclusive rights voor mijn metekindje wel).

HOE DRINK JE JE KOFFIE? Zwart en heet

HET LAATSTE DING DAT JE DEED LACHEN? Bij een etentje met vrienden, de meest foute gifs

MOEST HET MET DEZE JOB NIET LUKKEN? WAT ZOU JE DAN GAAN DOEN? Maar het gaat lukken! Nee dan zou ik gaan reizen 6 maanden en zien wat er daarna komt.

GEHEIM TALENT? Nog te ontdekken

Wil je meer weten over Sientje & SPOT workshops?

565 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page