top of page
  • Foto van schrijverLILY - Life's Little Luxuries

Coffee Break with Charlotte Declercq.


MEET CHARLOTTE DECLERCQ

designer & lover of all things pure

Charlotte ontwierp recent een postkaarten-set voor ons die we ten voordele van Mama's for Africa verkopen. Aangezien deze kaartjes zo een succes hadden in onze winkels -en we ook gewoon heel erg nieuwsgierig zijn naar Charlotte haar andere creaties- , dachten we 'tijd voor een nieuwe Coffee Break'! We gingen een namiddagje bij haar langs voor een koffie en kregen ineens een sneak peek van nieuwe schetsen en werken. Benieuwd? Keep scrollin'!

Vertel eens wat meer over jezelf!

"Ik ben 30 en woon in Antwerpen, maar ik ben opgegroeid in Mechelen. Tijdens het masterjaar van mijn universitaire opleiding besefte ik plots dat de jobs die ik zou kunnen uitoefenen met dat diploma me hélemaal niet lagen. Ik heb de studie stopgezet en voelde me voor een tijd wat verloren. Op mijn 27ste heb ik dan uiteindelijk besloten om alsnog opnieuw te gaan studeren en zei ik mijn saaie bankjob vaarwel. Ik ben toen aan de vierjarige opleiding Interieurvormgeving aan Thomas More in Mechelen begonnen. Tegelijkertijd ben ik halftijds gaan werken bij Ace&Tate in Antwerpen. Zo combineer ik dit ondertussen al 3,5 jaar. Ik leer op school vooral perspectieftekenen. Ik bleef wat op mn honger zitten en begon 2 jaar geleden in mn vrije tijd wat aan modeltekenen te doen als ontspanning. Ik had het echt gehad met gebouwen tekenen! :) Uiteindelijk ben ik verder blijven experimenteren en de tekeningen ook digitaal beginnen opwerken. Ondertussen staan we hier, in een interview met Lily!"

Ben je altijd al geïnteresseerd geweest in kunst/design of uitte zich dat pas recent?

"Toen ik klein was, gingen we vaak met de auto op vakantie. Tijdens die lange autoritten naar het zuiden wilden mijn ouders er steeds gebruik van maken om onderweg nog iets te bezoeken. Ik was misschien 16 toen ik in Marseille de Cité Radieuse van Le Corbusier bezocht. Op vakantie wilden ze zeker niet alleen maar lange dagen aan het strand liggen. Ze sleurden ons mee naar stadjes, architecturale hoogstandjes en musea. Ook al begreep ik toen niet alles, ik heb dat nooit vervelend gevonden. Ik heb daardoor op jonge leeftijd al de Notre Dame Du Haut in Ronchamp van Le Corbusier gezien, de Villa Rotonda van Palladio in Vicenza, het museum van Picasso en zoooo veel meer. De interesse is dus in een zekere mate gevoed geweest.

Toch besef ik dat hoe meer ik nu zelf leer en te weten kom, hoe weinig ik nog maar weet! Gelukkig heb ik een passie voor leren, dus all is good. ;) "

Door wat word jij geïnspireerd?

"Door écht zowat alles. Inspiratie is voor mij eerder een momentopname en verandert steeds. De ene dag word ik geïnspireerd door een verre cultuur op een ander continent, de andere dag door de configuratie van een aantal bomen bij elkaar in het park om de hoek. Het kan me om een kleur gaan, een persoon, een muziekstuk, een smaak, een geur. Een nieuwe ervaring of een oude gewoonte. Een seizoen, een schilderij. Echt alles. Zelfs als ik koffie omgestoten heb en die koffie uiteengespat is, kan ik dat leuk vinden om naar te kijken. Ik hou enorm van details en let daar vaak op, in plaats van enkel het grotere geheel in beschouwing te nemen. Een bepaalde voeg in een muur of één bepaalde tegelpartij kunnen me soms mateloos fascineren. Die dingen bezitten evenveel schoonheid als een groots indrukwekkend gebouw voor mij."

Wanneer ben je het creatiefst?

"Wanneer ik te lui ben geweest om naar de supermarkt te gaan en een maaltijd in elkaar moet flansen met wat ik in huis heb. Dat zijn waarlijk topmaaltijden, mijn zussen zullen dit beamen. Ik deed dit vroeger al toen we allemaal nog thuis woonden! :p

Daarnaast is creativiteit voor mij iets dat je kan aanleren, het is een proces dat je doorgaat. Hoe meer je het probeert, hoe beter je erin wordt. Uiteraard bestaat er ook zoiets als talent, maar als er niets gedaan wordt met dat talent gaat dat ook maar verloren. Mozart had sowieso veel talent, maar vergeet niet dat hij op zeer jonge leeftijd reeds vele uren op zijn piano oefende, waardoor hij alleen maar beter en beter werd. Oefening baart kunst is een waarheid als een koe.

Toch blijft niets méér beangstigend dan iets dat je zelf hebt gecreëerd de wereld in te sturen! Er zit telkens een stukje van je ziel in hé. "

Wat wil je graag bereiken met je ontwerpen?

"Ik heb zoveel ideeën! Collabs zou ik zeker leuk vinden, bijvoorbeeld met een textielbedrijf. Ik denk dan aan lakens, kussenslopen, zijden sjaals… Wat ik ook graag zou doen zijn prints op een servies bijvoorbeeld of posters. Naast de figuratieve illustraties die ik maakte voor Lily maak ik trouwens ook abstractere dingen. Ik ben nu bezig met een idee over het zelf maken van een tapijt met een abstractere illustratie. We zullen zien hoe dat uitdraait, ik ben nog bezig met het onderzoek. Ik ben alleszins gefascineerd door kleuren, materialen en texturen.

De toekomst zie ik zeer breed. Of dat nu ligt bij interieur, meubel, objecten, tekeningen/prints, dat

kan allemaal voor mij. Bij een bedrijf in dienst of werken als zelfstandige, beide zie ik zitten. Of de combinatie misschien. Wie weet. Time will tell! :)"

Vanwaar het idee om vrouwen centraal te zetten in je ontwerpen?

"Ik heb zoveel inspirerende vrouwen rondom mij die hun dromen najagen dat dit organisch gegroeid is, denk ik. Vrouwen afkomstig uit verschillende landen en verschillende culturen met verschillende ervaringen die elkaar inspireren. Dat is hoe ik de wereld zie en dus ook wat er uit mij komt. "

Weerspiegelt je kunst zich ook in jouw persoonlijke kledingstijl?

"Geen idee. Ik weet heel goed weet wat ik graag zie en wat niet. Mijn go-to outfit is een witte T-shirt van bij de mannenafdeling, gecombineerd met een Levis jeans. Maar een beige aansluitende midi-jurk met daaronder hoge groene crocoboots met hak draag ik evengoed. Laat je me kiezen tussen een body met open rug of een blouse met decolleté zal ik altijd voor het eerste kiezen. En mijn juwelen bestaan vooral uit oorbellen en amper uit armbanden. Zegt dat iets over me? Niet specifiek hé haha! Al jaren een inspiratiebron voor mij qua stijl is zangeres Sade doorheen de jaren 80. Enorm elegant en meestal niet te veel blabla. Ze ademt zoveel rust uit. Adembenemend om naar te kijken. "

Jij en LILY werkten onlangs samen voor een collab voor Mama's for Africa. Waar haalde je daarvoor je inspiratie? En hoe ken jij Mama's For Africa?

"Lily had me gevraagd om enkele illustraties te maken die girlpower uitstralen. Ik had reeds illustraties gemaakt over vrouwen en diversiteit. Ik vind het belangrijk dat alle soorten vrouwen, ongeacht gewicht, vorm, huidskleur of afkomst gevierd worden. Dat iedereen wordt gerepresenteerd en onze diversiteit wordt toegejuicht. Het was dus een logische keuze voor mij om deze richting uit te gaan. Een goede vriendin van mij, Tracy, was daarnaast ook 2 maanden ervoor naar Congo vertrokken om zich in te zetten voor vrouwen die slachtoffer worden van geweld en uitbuiting via de organisatie Mamas For Africa. Ik vertelde Lily over Tracy en Mamas For Africa. We besloten dan samen dat dit ons een goed doel leek om te steunen via de postkaartjes."

Also feeling inspired by Charlotte?

She made a selection of her favorite LILY pieces.

Charlotte designed a card set especially for us. 100% of sales of these cards go to mamasforafrica.be, supporting girls and women in Congo in their fight against violence and inequality. For more info about Mamas for Africa: www.mamasforafrica.be

Want to support them as well? Or do you need some art to go on that one blank wall in your living room?

456 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page