top of page
  • Janna

Meet Tracy: powerlady on a mission voor Mamas for Africa

MEET TRACY BIBO TANSIA

powerlady on a mission voor Mamas for Africa

Onlangs konden jullie in onze Coffee Break met Charlotte Declercq al lezen over onze collab ten voordele van Mamas for Africa. Charlotte leerde Mamas for Africa kennen door haar goede vriendin Tracy Bibo Tansia, die onlangs naar Congo verhuisde om zich volledig toe te wijden aan de organisatie.

Zo’n powerlady wilden wij natuurlijk ook leren kennen. We stelden haar enkele vraagjes zodat we van de chef de mission (Tracy’s functie in Congo) herself kunnen horen wat Mamas for Africa betekent voor vrouwen in het Zuiden.

Tracy met het Mamas for Africa team in Congo

...want Lily is all for de Women’s Empowerment Movement. Deze beweging wil vrouwen sterk maken in sociaal en economisch opzicht. In verschillende delen van de wereld is het een strijd voor vrouwen om een gelijkwaardige behandeling te krijgen.

Om empowered te zijn moeten vrouwen toegang krijgen tot onderwijs, de mogelijkheid hebben om financieel onafhankelijk te zijn én beschermd worden tegen geweld. Dat is voor veel vrouwen nog geen realiteit - er is zelfs nog een lange weg te gaan. Mamas for Africa hielp al honderden vrouwen die slachtoffer werden van seksueel geweld.

Tracy, kun je ons vertellen wat Mamas for Africa doet?

“Mama’s for Africa is een Belgische organisatie die al 20 jaar actief is in Zuid-Kivu, Congo. We ondersteunen vooral slachtoffers van seksueel geweld en vrouwen met gynaecologische verzakking en fistels. Die vrouwen krijgen een medische en psychologische behandeling van ons team van experts, waaronder psychologen en verpleegsters. Dit in samenwerking met het ziekenhuis in Panzi van Dr. Mukwege, die als mensenrechtenverdediger in 2018 nog bekroond werd met de Nobelprijs voor vrede.”

Tracy samen met Dr. Mukwege

Hoe kwam jij daar terecht?

“Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging. De directeur van Mamas for Africa mailde me en vroeg of ik interesse zou hebben in de positie. Na de sollicitatie hoorde ik dat ik de job had, en twee maanden later verhuisde ik naar Congo. Het is allemaal zeer snel gegaan maar ik ben blij dat ik de stap heb gezet."

Hoe ziet een typische dag eruit voor jou?

“Wanneer ik aankom op kantoor drink ik eerst koffie. Kivu-koffie is de beste koffie in de wereld! Ik bekijk mijn mails en de agenda van de dag. Afhankelijk van de dag ontvang ik verschillende vrouwen slachtoffers van seksueel geweld in ons huis (Mamas for Africa waakt over hun ‘Maisons de la Femme’, die een veilige haven zijn voor vrouwen die bedreigd zijn door of slachtoffer zijn van geweld, n.v.d.r.). Soms ga ik met het team mee op missie. De dagen zijn zo verschillend, er is eigenlijk niet echt een ‘typische dag’.”

Vertel ons eens over je moeilijkste en je mooiste moment bij Mama’s for Africa.

“Ik heb een week gehad waarin we een meisje van drie hebben ontvangen dat verkracht was door een twintigjarige man. Diezelfde week moesten we een vrouw die op behandeling was gekomen terug naar haar dorp brengen omdat haar man was gestorven. De hele rit werd ze mentaal voorbereid door onze psychologe. We wilden haar nog niet meteen zeggen dat haar man dood was. Toen ze aankwam in haar dorp besefte ze pas dat haar man was gestorven. Ze viel in mijn armen en huilde. Op het einde van diezelfde week kreeg ik bericht dat mijn team in een hinderlaag was beland ergens in Ulvira. Bewapende mannen beroofden hen van alles dat ze hadden. Dat was denk ik mijn moeilijkste week. Je moet tijdens al die situaties rustig blijven. Maar ik had momenten waarop ik wilde huilen, maar ik kon niet.

De mooiste momenten zijn wanneer we kunnen zien dat we werkelijk het leven van vrouwen kunnen veranderen. Het meisje van drie dat verkracht was kon niet stappen de eerste keer dat we haar zagen. Ze kwam onlangs terug in ons vrouwenhuis en riep vrolijk rond. Dat zijn de mooiste momenten.

Uiteraard ben ik ben ik permanent gelukkig omdat ik in Congo ben komen wonen. Het is voor mij een privilege.”

Charlotte Declercq x Lily voor Mamas for Africa

Al een tijdje verkopen wij de card set die Charlotte Declercq in samenwerking met Lily ontwierp. De opbrengst gaat volledig naar Mamas for Africa. Giften aan de vzw gaan integraal naar de werking in Congo. Tracy benadrukt dat elke cent telt, en dat de fundraising niet altijd gemakkelijk gaat. Ze hoopt de impact van de organisatie over te kunnen brengen, zodat mensen goed begrijpen wat ze kunnen betekenen door te steunen.

CHECK OUT THE MAMAS FOR AFRICA WEBSITE AND INSTAGRAM

57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page