top of page
  • Foto van schrijverLILY - Life's Little Luxuries

Coffee Break with: Heidi Lenaerts


Kun je jezelf eens kort voorstellen? Wat doe je in het dagelijks leven, zowel professioneel als in je vrije tijd?

"Ik ben 44. Limburgse, woonde lang in Brussel en ben nu 'thuisgekomen' in Oostende. Ik ben mama van Lily Rose (11) en Bonnie Lotta (8). Dit jaar 13 jaar samen met Ronald Verhaegen die ik leerde kennen bij de radio. Ik was eerst verliefd op zijn stem. Radio is echt mijn passie. Ik heb nooit iets anders gedaan: in 1996 wandelde ik voor het eerst de VRT binnen voor een stagegesprek en nu loop ik er nog altijd rond. Ik begon met stages en jobs op Radio 1, mocht na drie (!) audities eindelijk bij Studio Brussel beginnen en presenteer nu Django op Klara. Van maandag tot en met donderdag, van zes tot acht. Een fijne mix van jazz, wereldmuziek, filmmuziek en klassiek. Ik heb hele fijne herinneringen aan mijn Studio Brussel-tijd en dan vooral: de ochtenden met Wim Oosterlinck. Dat was echt: dollen op de radio! "

Waarom je move naar Oostende?

"Toen mijn man en ik elkaar leerden kennen, woonden we allebei in Brussel. Toen Lily Rose geboren werd, verhuisden we naar de Brusselse rand. Leek een logische stap: van een appartement naar een huis met een tuin, dichter bij grootouders... Eigenlijk vooral om praktische redenen. We kwamen eigenlijk altijd al naar Oostende. Eerst met twee, later ook mét de meisjes. Lange weekends, schoolvakanties. Na een tijdje maakten we hier ook vrienden en begonnen we ons écht thuis te voelen. We waren naar de rand verhuisd omwille van de rust, maar ik vond het er té rustig. Te afgelegen. En je had voor alles een auto nodig. Naar Brussel verhuizen mét de meisjes leek me dan weer té druk. Oostende leek ons perfect: stad én zee. Je hebt hier de drukte én de rust. We wonen in de Belle Epoque-wijk, een dorp op zich én toch dicht bij alles. Op wandelafstand van de stad, de school van de meisjes, hun hobby's. Is ook leuk voor later: ze kunnen overal alleen naartoe. Je hebt hier echt geen auto nodig. "

Hoe kom jij tot rust? Heb je dat nodig? Hoe belangrijke is dat in je leven?

"Ik kom echt helemaal tot rust als ik naar de zee kijk. Ik kan héél goed naar de zee kijken. Dan kan ik echt ademen.

En de meisjes maken me rustig. Ik geniet er zo van met hen 's avonds knus vanonder een dekentje naar een film te kijken of samen een boek te lezen. "

Wat zijn je favoriete plekjes in Oostende?

"Lily natuurlijk. Dat is zo'n gezellige plek geworden nu! De kinderen voelen zich er ook helemaal thuis! Het café van De Grote Post. Heel kindvriendelijk ook! Passe-Vite voor de lekkerste lunch. Mommy's Bastards en Et Alors om 's avonds bij te praten met de vriendinnen. We hebben hier een paar prachtige musea: Mu.ZEE, het Spilliaert Huis en binnenkort het James Ensorhuis! Daar kijk ik echt naar uit! En de kinderen trekken heel graag naar Fort Napoleon! Ook een fijne tip: Kapsalon Nikae: van Myassar en haar mama. Héél gezellig! Ze zijn gespecialiseerd in kleurtjes. Perfect voor mij: ik hou van af en toe roze of lavendelkleurig haar!"

Hoe kwam je bij Lily terecht?

"Ik kwam eerst in contact met Kelli en was helemaal onder de indruk van haar verhaal. En dan dat van Ellen. Het is lang niet evident een vaste job op te geven om een winkel open te doen. Je weet nooit vooraf wat dat zal geven. Hoe die twee zich in dit avontuur gestort hebben, vol overtuiging en enthousiasme. Heerlijk. En Lily is zo veel meer dan gewoon een winkel. Het is een gevoel, een community. Ze doen hun best op allerlei vlakken: heel veel nieuwe merkjes, workshops, online... "

Een glimp over je instagram vertelt al snel dat lezen heel belangrijk is voor je. Waarom? Hoe uit zich dat?

"Ik ben enig kind en heb altijd al heel veel gelezen. Ik zat nooit in een jeugdbeweging of in de teken- of muziekles. Zelfs tijdens onze jaarlijkse vakanties aan de Belgische kust deed ik niks anders dan lezen: op het strand of in het stapelbed van onze chalet. Ik verslond en verslind nog altijd boeken. Nu we echt het gevoel hebben dat we wonen in het (zee)huis van onze dromen hebben we dan ook meteen plannen gemaakt voor de boekenkast van onze dromen! En die plannen zijn uitgetekend door Maarten van Studio Mowk die ik leerde kennen tijdens de openingsavond van de nieuwe Lily! Hij had daar het interieur gedaan! "

Welke 3 boeken, fictie of non-fictie, kun je ons aanraden?

"Kiezen is echt heel moeilijk! Voor Parijsliefhebbers, die zoals ik, alle reisgidsen al hebben én houden van tips van locals is 'Sundays in Paris' dat je nu bij Lily vindt een heel fijn boek! Een fotoboek: 'Attachments' van Jane Birkin. Als je aan Jane denkt, denk je natuurlijk meteen aan Serge. Maar in dit boek vertelt ze over al haar liefdes: de vaders van haar drie dochters en vooral: die dochters. Prachtige foto's van vroeger en nu, én prachtige teksten van Jane. 'Woeste hoogten' van Emily Brontë is één van mijn lievelingsromans. Vertelt de tragische liefdesgeschiedenis tussen Heathcliff en Catherine. Ik las dit voor het eerst aan zee, 's nachts, 13 was ik, héérlijk! "

Wat spreekt je zo aan aan Parijs?

"Parijs is mijn lievelingsstad na Oostende. Ik zei altijd: ik wil wonen in Oostende én een tweede verblijf in Parijs. We zijn er dus bijna!! Ik hou zo van Parijs omwille van de look van de stad: die laagbouw vooral. Je kan er ademen!! Ik heb er geen claustrofobisch gevoel zoals in andere steden. Verder hebben alle gebouwen zowat dezelfde 'zandkleur'. Prachtig. En dan als die mooie parken, musea. Ik hou ook van die look van die Parisiennes. 'Effortless chic'. "

Wat versta je onder ‘Parisienne zijn/voelen’?

"Subtiel. Dat 'effortless' dus. Nonchalant. Hun je-ne-sais-quoi. Hun niét gekapte kapsels. Die elegante, artistieke stijl. Bohémien. Die heerlijke rode lippenstift. Ik draag altijd en alléén maar rode lippenstift. Nooit een andere kleur!

Ik had het geluk Jane Birkin eens te interviewen. Zij is zo prachtig én vooral heel naturel oud geworden! Ze droeg gewoon een jeans en truitje, All Stars, haar haar was nonchalant los, maar ze was perfect naturél opgemaakt! "

Iets helemaal anders: je dochters hebben superleuke namen. Hoe heb je die gekozen? Lang over nagedacht?

"Lily Rose zagen we op de aftiteling van een prachtige Franse film: 'll y a longtemps que je t'aime'. Ik was niet eens zwanger, maar Ronald en ik keken meteen naar elkaar toen die naam voorbijkwam...

De naam Bonnie hadden we al heel snel. Maar daar moest iets achter, vonden we, om bij Lily Rose te passen. Lily Rose keek in de periode dat ik zwanger was heel vaak naar Pippi Langkous. Die heet voluit: Pippilotta. Vandaar: Bonnie Lotta. En die naam past ook écht bij haar! Het is zo'n Pippi-kind!"

Hoe heeft ‘mama zijn’ je leven veranderd?

"Helemaal. Maar in goeie zin vind ik. Ik zeg altijd: 'Mijn kinderen, da's hét beste dat ik al gedaan heb!' Soms kreeg ik de opmerking, toen ik pas mama was geworden: 'Oei, en vroeger was je zo ambitieus!?' Ik ben dat nog altijd! Alleen op verschillende vlakken nu: ik ben er heel graag voor mijn luisteraars, maar ik ben er even graag voor mijn kinderen. Ik wil hen vooral bijbrengen dat ze vooral moeten doen wat ze graag doen, hun passie moeten vinden in het leven. Dat praten belangrijk is. Ik zeg altijd: 'Als je praat over je pijntje doet het minder pijn.' Dat ze beleefd moeten zijn en respect moeten hebben voor anderen vind ik ook belangrijk. Het allerbelangrijkste is voor mij: dat ze gelukkig zijn. "

Om af te sluiten nog enkele van Heidi's favoriete Parijse adresjes:

  • Lievelingsresto: Le Cherche Midi: klein en erg lekker Italiaans restootje, zéker reserveren, gezellige ambiance!

  • Lievelingsboekenwinkels: Shakespeare And Co: vlakbij de Notre Dame. Engelstalige boeken. Je hebt er sinds kort ook een coffeeshop. Ernaast is een piepklein heel authentiek hotelletje waar je slaapt met zicht op de Notre Dame! Esmeralda!

  • L'Ecume des Pages: naast Café de Flore. Veel interieur-, mode-, foto-, en kunstboeken. Grote kinderafdeling. Ik koop er altijd iets voor de kinderen. En voor mij natuurlijk. Ik kocht er bijvoorbeeld een mooi kijkboek vol Parijse interieurs.

  • Lievelingsmuseum: Jeu De Paume: ligt in Jardin des Tuileries. Klein en heel gezellig fotomuseum.

Én haar favoriete LILY stuks, benieuwd? SHOP ZE HIER

634 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page