top of page
  • Janna

Meet Marie Pertriaux: illustratrice van My Lovely Thing


MEET MARIE PERTRIAUX

Illustratrice van de My Lovely Thing postkaartjes

Mooie notitieboekjes, planners, office supplies... Wij, bij LILY, hebben een zwak voor mooie stationary. Ook de prachtige kaartjes van ons merk My Lovely Thing vallen in de smaak. Ze zijn bijna té mooi om te versturen. Eerlijk, het is toch heerlijk om zo'n plaatje in je handen te houden? Een lieve boodschap is eens zo mooi op een postkaartje dat met veel liefde geïllustreerd werd door Marie Pertriaux, die samen met haar man Jérémie My Lovely Thing oprichtte. Tijd om een kijkje te nemen in het creatieve hoofd van deze Franse dame. Voor de gelegenheid haalden we ons beste 'Français' nog eens boven.

Kun je jezelf eens voorstellen? Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben Marie Pertriaux, ik woon in La Rochelle, een kustplaats in Frankrijk, samen met mijn man Jérémie en mijn twee kinderen. Camille is bijna 13 en Joséphine is 9. Ik werk thuis, in een speciaal ingericht atelier. Ik werk hier samen met Jérémie. We jongleren ons beroeps- en gezinsleven dus een beetje. Er heerst altijd een soort van vrolijke drukte bij ons thuis.

Wat heb je gestudeerd?

Ik heb een voorbereidend jaar Toegepaste Kunsten gedaan, waarna ik twee jaar aan de modeschool (Atelier Fleuri Delaporte) in Parijs heb gestudeerd.

Ben je altijd een kunstenaar geweest? Is kunst altijd al een passie geweest?

Ja, als kind was ik al een grote dromer en bracht ik veel tijd al tekenend door. Ik droomde ervan stylist te worden, en kribbelde ook al op alle stukjes papier die ik maar kon vinden.

Hoe heb je je eigen stijl ontwikkeld?

Ik had niet meteen een eigen stijl. Toen ik mijn illustraties begon te verkopen, ontwikkelde het zich geleidelijk aan. Het enige wat er vanaf het begin al was, wat je doorheen al mijn illustraties tegenkomt, zijn de fijne zwarte lijntekeningen.

Wanneer en waarom heb je de stap genomen om een professionele illustrator te worden?

Na mijn studies heb ik een paar jaar voor verschillende kledingmerken gewerkt. Mijn laatste ervaring, voor de kindercollectie van Chloé, waarvoor ik grafisch ontwerper was, zorgde voor een soort revelatie voor mij. Ik had ontdekt wat mij de komende jaren zou bezielen: illustratie.

Hoe ben je een professionele illustrator geworden? Wanneer wist je dat het tijd was om de sprong te maken? Hoe wist je dat je er een ‘business’ van kon maken?

Na de geboorte van mijn dochter heb ik de keuze gemaakt om dit project effectief uit te voeren, een professionele illustrator te worden. In die tijd waren twee dingen essentieel voor mij: mijn familie en dichtbij bij hen zijn, en leven vanuit mijn passie: tekenen.

Ik ben positief van aard, en ben dol op nieuwe projecten. Dus ik begon er gewoon mee… En toegegeven… een beetje zonder te veel na te denken over de risico’s. Ik zei gewoon tegen mezelf: “We zullen wel zien!”.

Een paar maanden later begreep ik dat ik mensen kon bereiken met mijn illustraties, de feedback was heel positief. Hierdoor kon ik doorgaan en werd het mijn fulltime baan. Dat is ondertussen al 7 jaar geleden.

Hoe zou je My Lovely Thing beschrijven?

Er wordt me vaak gevraagd om mijn merk, mijn universum moeten beschrijven, wat een erg moeilijke opdracht voor mij is. Ik zou zeggen dat mijn tekeningen heel vaak geïnspireerd zijn door mijn dagelijks leven, mijn emoties, mijn verlangens, mijn dromen…

My Lovely Thing heeft ook een ietwat ouderwets kantje, soms ook een beetje ondeugend, zoals sommige van mijn personages. Ik hou niet van dingen die netjes of te afgelijnd zijn. Daarin weerspiegelt mijn merk mijn persoonlijkheid wel echt.

Je runt je bedrijf met je man. Hoe gaat dat?

Dat klopt, ja. Een paar maanden geleden is mijn man mee in mijn avontuur gestapt. Hij heeft me sowieso altijd al gesteund. Hij had eerst zelf een bedrijf, dat hij een paar maanden geleden heeft verkocht.

Hij is voor mij echt de steun die My Lovely Thing nieuw leven heeft ingeblazen. Of althans, een andere, meer open visie. Ik heb niet alle facetten van het ondernemerschap onder de knie. De dingen waar ik moeite mee had, heb ik in het verleden misschien iets te vaak aan de kant geschoven. Mijn man weet hoe hij deze dingen moet aanpakken. Ik zou zeggen dat we elkaar heel goed aanvullen.

Hoe verloopt je tekenproces?

Er is niet echt een proces waar ik me aan vasthou, ik heb geen regels. Ik teken vooral wanneer de inspiratie er is. Ik probeer wel een beetje seizoensgebonden te werken.

Ik begin met tekenen, schets mijn ideeën op papier en scan ze dan in op mijn computer. Vervolgens herwerk ik dat allemaal digitaal en voeg ik mijn kleuren eraan toe. Daarna stuur ik mijn prints naar mijn lokale drukker, waar ik al jaren mee samenwerk.

Wat inspireert je?

Ik word vooral geïnspireerd door de ‘kleine gelukjes’, de eenvoudige levensmomenten die we allemaal wel kennen. De natuur en jeugdherinneringen zijn ook grote inspiratiebronnen voor mij.

Hoe beslis je dat een bepaald design op een postkaartje komt? Wat maakt het speciaal genoeg?

Dat is een moeilijke vraag. Dat kan instinctief zijn, het draait allemaal om een bepaald gevoel dat ik krijg. En dan gewoon de opwinding van het zien van mijn illustraties op mooi papier, ik denk dat die emotie voor mij daar plaatsvindt.

Waarom heb je ervoor gekozen om postkaartjes te ontwerpen? Wat maakt het verzenden of krijgen ervan zo speciaal?

Ik vind dat een postkaart iets enorm speciaals heeft. Het symboliseerde een tijdlang een vakantieverhaal, een gedachte, een soort poëzie die we willen delen met de mensen die we graag zien.

Ik heb leuke herinneringen aan alle kaartjes die ik in het verleden heb verzonden. Tegenwoordig verzamelen mensen postkaartjes, maar ik weet ook dat velen het ook graag verzenden, wat ik erg leuk vind. Het zijn tijdloze producten, waarvan het ontwerp, de vorm, de geur een weg gaan van zender naar ontvanger.

Wat maakt My Lovely Thing uniek?

Achter elk merk schuilt het unieke karakter van een ontwerper, dat is wat het uniek maakt. Zelf spreek ik liever van mijn ‘grafische identiteit’. Ik denk dat ik die wel heb gevonden, en dat zorgt ervoor dat mensen mijn illustraties herkennen. De fijne lijntjes en de strakke stijl zorgen voor die herkenbaarheid.

Heb je een favoriet postkaartje of design dat je hebt gemaakt? Waarom is dat jouw favoriet?

Ik denk dat dit de illustraties die ik ‘Joséphine’ en ‘Camille’ genoemd heb zijn. Ze maken deel uit van mijn eerste creaties, en ik heb ze vernoemd naar mijn dochters. Ze hebben me ongetwijfeld geluk gebracht. Ik ben daar bijzonder gehecht aan.

Welke boodschap wil je geven met je ontwerpen?

Veel poëzie, luchtigheid, het appreciëren van de kleine dingen, dat geloof ik dat ik wil overbrengen via mijn tekeningen.

Hoe ziet de toekomst van My Lovely Thing eruit? Zijn er nog toekomstplannen?

Ik hoop dat ik nog lang kan doorgaan met My Lovely Thing. Met meer mooie ontmoetingen en mooie samenwerkingen. Nu werk ik in mijn werkplaats thuis, maar ik geef toe dat ik soms droom van een nieuw atelier met uitzicht op zee.

221 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page