top of page
  • Antje

Coffee Break with Sara


- Meet Sara, de #ladyboss achter het Zuiderbad & Wagenoord. Ze loopt over van de originele ideeën & werkt totaalconcepten met gemak tot in de puntjes uit. Voor ons is ze een van de meest inspirerende madammen van Mechelen en omstreken. Dringend tijd dat we haar eens featuren in onze coffeebreak! -

Stel jezelf eens voor.

Ik ben Sara, net boven de 30. Ik woon en werk met Thomas en onze kat Dutchess. Ik sta onbezonnen en toch berekend in het leven. Wat ik doe, doe ik met veel enthousiasme. Humor helpt mij te relativeren. Ik besteed mijn tijd graag zinvol. Ik hou van mensen en minstens evenveel van dieren. En van Rosé Piscine! En familie. En ik heb het meestal prima naar mijn zin.

Je baat sinds een jaar ‘Zuiderbad’ uit. Vanwaar dat idee?

Op 1 januari 2019 zat ik met Thomas koffie te drinken in een strandpaviljoen in Zeeland. We brainstormden die dag over 2020 en schreven onze missie op papier: "Mensen inspireren & samenbrengen door originele en innovatieve belevingen te brengen op unieke en onverwachte locaties." Tussen de cappuccino, appeltaart en broodje(s) kroket door, merkten we op dat een strandpaviljoen met zicht op water toch écht een van de beste uitvindingen is sinds aperitieven. Niet veel later kregen we de vraag of we interesse hadden een kijkje te komen nemen op het domein in Hofstade, voor de uitbating van oa een strandbar met zicht op het water. Hoewel we tijdens dat gesprek in Zeeland ook bespraken géén nieuwe projecten te starten in 2020, liep dat plaatsbezoek anders uit dan gedacht. We konden deze plek en de opportuniteit niét negeren. Et voilà. Enkele maanden later lanceerden we ZUIDERBAD, en sloten we deze waanzinnige plek in ons hart.

Meer dan 1 persoon verklaarde jullie voor gek. Raakt dat je, wat anderen denken?

Afhankelijk van wié ons gek verklaart, kan mij dat raken. Wat we doen, doen we vanuit ons hart. Da's onze kracht, maar dat maakt ons ook kwetsbaar. Mijn tactiek: me laten omringen door mensen die mij in mijn kracht zetten, die krijgen een plek op de eerste rij. Deze mensen hun mening (positief of negatief) vind ik erg belangrijk, maar dat voelt veilig aan. Omdat je wéét dat zij in jou/je verhaal geloven. De afgelopen jaren ben ik hier ook wel in gegroeid. Vroeger kon ik echt (lees: dagen) van slag zijn van een slechte Google review. Deze quote van Theodore Roosevelt is me altijd bijgebleven als het over dit onderwerp gaat:

"Het is niet de criticus die telt; niet degene die ons erop wijst waarom de sterke man struikelt, of wat de man van de daad beter had kunnen doen. De eer komt toe aan de man die daadwerkelijk in de arena staat, zijn gezicht besmeurd met stof, zweet en bloed; die zich kranig weert; die fouten maakt en keer op keer tekortschiet, omdat dat nu eenmaal onvermijdelijk is; die desondanks toch probeert iets te bereiken; die groot enthousiasme en grote toewijding kent; die zich helemaal geeft voor de goede zaak; die, als het meezit, uiteindelijk de triomf van een grootse verrichting proeft, en die, als het tegenzit en als hij faalt, in elk geval grote moed heeft getoond…"

Daarnaast probeer ik te respecteren dat iedereen anders is, en dat mensen vaak reageren vanuit hun eigen behoeften. Wat voor anderen gek lijkt, zien wij als een uitdaging. Laat de gekke ideeën dus maar ons over, hoe gek dat ook klinkt. :)

Vertel eens wat meer over wat jullie doen bij het Zuiderbad? Het is meer dan gewoon een strandbar, nee?

Met Zuiderbad willen wij een permanent vakantiegevoel creëren op het domein te Hofstade. We hebben verschillende verkooppunten op het domein, met elk hun eigen identiteit. Op het strandterras kom je voor beachvibes, cocktails, fingerfood, zicht op het water & de mooiste zonsondergang. Bij de speeltuin koop je een take-away drankje of snack en zijn kinderen baas, althans dat denken ze toch. Tijdens drukke zomerdagen hebben we ook een strandkiosk, mobiele ijskar en vanaf volgende week ook strandbedden te huur! Dat aanbod groeit samen met het park de komende jaren nog uit. Daarnaast hebben we ook een eventeam dat events, klein en groot, op het domein host. Dat gaat van private parties op de pier, tot grote sportevenementen op het hele domein. Voor ieder wat wils dus.

De afgelopen maanden betekenden voor veel ondernemers ook een soort van tijd om te reflecteren. Hoe heb jij dat allemaal beleefd? En wat neem je me uit deze gekke periode?

Op zakelijk vlak krijgen we, net als vele collega's, rake klappen. De toekomst is onzeker en we zullen de komende tijd voorzichtig te werk gaan. Thomas en ik kijken er op toe dat we ons bedrijf veilig door deze periode kunnen loodsen. We bedachten creatieve oplossingen om klanten op een veilige manier te kunnen ontvangen. Daar zijn we tijdens de lockdown intensief mee bezig geweest. Dat we dit samen konden doen betekent veel voor mij. We hebben geweend én gelachen, samen. De support van iedereen dichtbij geeft ons moéd door te zetten en de toekomst hoopvol te zien. We kiezen er vandaag meer dan ooit voor om te ondernemen, en om deze periode samen door te komen.

Op persoonlijk vlak ben ik dankbaar dat wij en onze omgeving gezond zijn. Wij wonen comfortabel, te midden van de natuur, in een warm nest. We hadden plots véél tijd, tijd die we anders minder hebben. We hebben deze tijd zo goed mogelijk proberen te benutten. Gezond eten, voldoende slaap, Marie Kondo's in de dressing, een positieve mindset en veel tijd op de bank met onze Dutchess. Doorheen de jaren werd ik redelijk goed in relativeren. Dat hielp me enorm deze periode. Wat we niet in de hand hebben, kunnen we niet controleren. De manier waarop we hierop reageren wél. Dat probeer ik vaak genoeg te herhalen. En alles komt altijd goed, da's ook een goude ouwe die mijn gedachten vaak heeft gekruist.

Wat zijn voor jou de belangrijkste waarden bij het ondernemen?

We hebben een checklist die we afvinken bij de keuzes die we maken. Die checks gaan over onze waarden en helpen ons de richting van ons bedrijf te bepalen als we voor (grote of kleine) keuzes staan. Waarom we doen wat we doen.

Op deze waarden bouwen we aan ons bedrijf: zingeving, creativiteit, innovatie, enthousiasme, hospitality, eerlijkheid en op lange termijn. Dat is een proces met vallen en opstaan. We geven ons zelf tijd en ruimte om deze te integreren in dat wat we doen.

Je favoriete moment van de dag bij het Zuiderbad?

'S morgens 8U: koffie, leeg strand, planning van de dag overlopen. Hoeveel ik ook van mensen hou: dit moment deel ik liefst met niemand minder dan mezelf. En als dat moment voorbij is, mag de dag & het avontuur op mij afkomen.

Wij zijn nogal verslaafd aan de pizza buratta bij jullie. Wat is jouw favoriet?

Moeilijk! In de zomer word ik ZO blij van al wat uit de zee komt. Seafood tower, oesters, lobster sandwich, pizza seafood, ... De kibbeling van Jean Sur Mer (bijvangst uit de Noordzee) met huisgemaakte tartaar wint op dit moment. Mét een glas Riesling helemaal 100%.

Van al onze collega-onderneemsters kom jij altijd het meest verrassend uit de hoek. Wat mogen we nog verwachten? Wilde dromen?

Het masterplan voor de komende jaren ligt redelijk vast. Er liggen nog enkele projecten op de plank die ik de komende jaren wil ontwikkelen. Zolang ik zin heb om op te staan om te doen wat we doen, wil ik nooit stoppen met (wilde) dromen! En hopen dat er een dag komt met méér uren in, waardoor er méér tijd is voor nog méér leuke projecten. To be continued dus. :)

1.127 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page